Kako izbrati sef?

 

Da se kod kupovine možete lakše odlučiti, pripremili smo za Vas par savjeta, koje bi trebali uzeti u obzir kod izbora odgovarajuće blagajne ili trezora.


TrezorVeličina trezora:
Razmislite što ćete sve čuvati u trezoru. Privatne (ili fizičke) osobe obično u njima čuvaju novac, nakit, kreditne kartice, osobne dokumente, vrijednosne papire, oružje i slično. Ako dokumente čuvate u registratoru onda je potreban veći trezor.

Tvrtke (ili pravne osobe) u trezoru obično čuvaju novac, mjenice, ugovore, vrijednosne papire, tehničku dokumentaciju, radne knjižice djelatnika i ostalu poslovnu dokumentaciju.

Preporučamo da napravite popis stvari koje mislite čuvati u trezoru i ostavite si nešto praznog prostora inače trezor će ubrzo biti premalen. Tako dobivate potrebne nutarnje dimenzije trezora i potreban broj polica u njemu. Isto tako treba voditi računa o vanjskim dimenzijama trezora jer prostor gdje ga mislite smjestiti može biti ograničen.

Gdje ćete smjestiti trezor:
Ima više vrsta trezora, možete birati između:
  1. Ugradni, koje treba uzidati ili učvrstiti metalnim okvirom.
  2. Trezori koji se ugrađuju u namještaj.
  3. Samostojeći (postavljaju se samostalno u prostor), možemo ga pričvrstiti na pod ili zid.

Obratite pažnju na težinu trezora:

Neki trezori su vrlo teški, posebno to vrijedi za trezore sa visokim stupnjem vatro-otporne zaštite. Zato prije kupnje treba provjeriti nosivost podloge gdje ga mislite smjestiti.

Isto tako posebno kod teških trezora vrlo je važno, da unaprijed razmislite o načinu kako da se unese u prostor (dizalo, stepenište, …).

Izbor zaključavanja trezora
Kod većih trezora možete birati između tri načina zaključavanja:
  1. Dvostrani sigurnosni ključ
  2. Elektronske kôdne brave: Elostrar 1 ili VDS
  3. Mehanička kombinacijska brava

Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke – zaključavanje s ključem je najjednostavnije ali možemo ga izgubiti, elektronska brava je jednostavna ali možemo zaboraviti kôd, kod kombinacijske brave možemo zaboraviti šifru koju smo sami izabrali.

ZAPAMTITE: sva tri načina su jednako sigurna!

Izbor stupnja sigurnosti trezora
Vrlo je važan pravilan izbor stupnja sigurnosti trezora, od njega ovisi, za kakve iznose ćete zaštiti Vaše dragocjenosti. Predlažemo da se posavjetujete sa stručnjacima, provjerite sukladnost sa hrvatskim i europskim normama (npr. EN 1143-1) i orijentacionim premijama kod osiguravajućih društava.

 

Vaša košarica je prazna.

Naroči brezplačni katalog